Text scris de fotograf Mircea Bezergheanu (intufisuri.ro)

Tehnologia foto integrată în telefoane face de râs orice producător de aparatură foto. Iar Producătorii de aparate se plâng de faptul că piața lor s-a micșorat dramatic… Păi vă faceți că nu vedeți ce fac cei care vă fură utilizatorii normali, cei care de fapt contează, prin număr! Dacă producătorii de echipament foto doresc să resusciteze interesul ptr fotografie la un nivel mai ridicat trebuie să ofere utilizatorilor funcții atât de incitante încât acel utilizator să zică în mintea lui – Merită să stau la noapte în frig și să fac o fotografie de noapte ptr că uite ce ușor o fac acum, sau merită să merg duminică în poiană și să fac macro cu focus stacking ptr. că văd imediat rezultatul și repar greșelile acolo, pe loc. Trebuie să luptați ptr a capta interesul și a împinge utilizatorul să miște. După ce am postat cadrele realizate cu noul OM 1 Mk II am început să am diverse discuții legate de tehnologiile implementate precum și de ce nu se regăsesc în produsele celorlalți producători, care sunt mai mari/potenți decât OM System/Olympus.

Vreau să lămuresc definitiv faptul că am refuzat să devin Ambasador OM System iar acest fapt mă împiedică să am acces la informații în avans. Oricum nu aș fi avut voie să divulg ceva… Ok, plecând de la acest punct, pot doar să anticipez ce urmează în curtea OM System. Scăderea de încredere generată de lamentările pițiponcilor cum că e în faliment Olympus, face ca noul acționar să ia în serios sarcina de a inova și de a oferi în continuare ce nu veți primi de la alte firme decât după câteva generații de aparate. Asta o vedeți/simțiți cam toți cei care mai sperați ca șony, spre exemplu, să vă ofere Stabilizarea ori filtru Neutral Density ori ProComp, ori Live Comp, ori protecție la ploaie reală la următorul lor model…

Dar să revenim – pe 4 martie cică 6 Ambasadori OM System au de făcut un anunț Mare. Băi, io sper să fie pe bune și să fie Mare. Că au mai avut o situație penibilă, când nu au avut ce anunța, după ce au anunțat că anunță ceva!!! Acum știu ce a fost atunci – trebuia anunțat și lansat OM 1 dar criza siliciului i-a pus în imposibilitatea de a mai face anunțul, întrucât nu aveau cum să fabrice aparatul, fără senzori de la producător! Și s-au făcut de râs.

Ce ar putea fi mare acum? Păi am săpat prin patentele lor si am dar de câteva chestii foarte mișto! Iar senzorul ar putea fi IMX 492, care i-ar plasa în zona 8K – 40 Mpix și 10 Mpix ptr un zgomot redus la extrem dar și 160 Mpx folosind HiRes cu pixel shift. E bine, și nu e bine, citind specificațiile din patentul ptr. senzor. Aș prefera tot un senzor ptr. 4K dar dus la 240-300 Fps, față de 120 cât are senzorul din OM 1 și OM 1 Mk II. Adică un 4K ajuns la maturitate decât un 8 K ce poate să vină cu o boală a copilăriei, pe care să o rezolve ulterior, la un eventual OM 1Mk III sau OM 1X MkII.

Una dintre chestiile mișto la un potențial aparat OM 1X Mk II ar fi implementarea unui sistem de urmărire a stelelor la fotografiile de noapte, un astrotracker intern care ar funcționa prin deplasarea senzorului în timpul expunerii astfel încât să fie compensată rotația pământului, iar stelele să iasă fixe, nu sub formă de liniuță, la expuneri de zeci/sute de minute. Văd că și-au reactualizat patentul și sper să facă pasul, să avem în aparatele OM System, așa cum deja se regăsește la Pentax de ceva vreme.

Cumva noul OM 1X MkII are nevoie de o diferențiere foarte clară față de OM 1 MK II. Altfel nu se va vinde! Ptr. asta ai nevoie de funcții WOW față de o cameră care deja este WoW (Om1 Mk II). Grea sarcină. Sper că nu vor încerca să ne aburească cu un OM 1 Mk II ambalat în carcasă mai mare, același senzor, dar cu tipul de carduri schimbat la CFExpres 2 și care fie vorba între noi reprezintă un semieșec tehnologic – prețuri astronomice și încălzire exagerată, chiar dacă oferă niște viteze întradevăr foarte mari – necesare la video, nu la foto… Să cumperi acum un CFExpres 2 este o cursă cu obstacole, trebuie să cauți cardul care se pupă cu aparatul tău, altfel ai numai blocaje. Halal standardizare, bravo șony, le-ai bulit și pe astea! Intrați pe B&H Photo la CFExpres Sony și vedeți cu ochii voștri morți răniți acolo, cu sutele! O veselie.
Acum a apărut și patentul/specificațiile ptr SD USH III, deci ar avea de unde să aleagă.
ȘI mai sper să-mi ofere ceva la care nici măcar eu nu mă aștept!!! Hai Doamne ajută.
Sony… stai jos și ia notițe!
P.S. Am și io câteva dorințe/adăugiri. Să pot combina diverse funcții între ele, spre exemplu să pot face HiRes +FocusStacking.
– HiRes+ LiveGND,
– Corecțiea FishEye pe Video,
– Live GND pe video,
– peste 30 expuneri a 60 sec pe LiveComp
– Mai mult de 60 sec la o expunere single
fotograf natura Mircea Bezergheanu - OM 1 Mk II
Fotografii realizate noaptea cu OM System OM-1 Mk II. Am folosit noua funcție implementată, Live GND, adică filtrul neutral density cu gradient. În principiu, filtrul acesta se folosește doar ziua… dar am zis că poate iese ceva și noaptea. Și am făcut din noapte, zi! Ptr. cei care au experiență cu subiectul acesta, noaptea zonele de pe sol sunt foarte întunecate, doar cerul iese mai luminos. Cu acest filtru am reuși să echilibrez foarte bine lumina în tot cadrul. Zicea cineva că aparatura din gama m4/3 ar sta rău cu plaja dinamică și zgomotul în imagine? Păi test mai dur decât fotografia de noapte nu există. Fotografia de noapte în natură, nu la nuntă! Să fim înțeleși. Știuuu, voi vreț totuși FeFe, chiar dacă sculele alea sunt chele, nu au nici un fel de funcții evoluate din fotografia computațională! Întreb și io ca prostu – Dar fotografiile acestea ce au de nu vă coafează? Sper să nu-mi răspundeț ”inteligent”!!!
Aaa, era să uit – uite băă șony, CULORI și noaptea, direct din Jpeg. Îți dai seama ce am în RAW/ORF?
Fotografie de profil

Adrian Mitranescu

Fotograf de nunta din 2012

Related Posts

Fotograf nunta Adrian Mitranescuoffending photographers since 2010WeWed | catalogul fotografilor ...
Adrian Mitranescu
mai 17, 2024
Text scris de fotograf nunta Adrian MitranescuWeWed | catalogul fotografilor cameramanilor si ...
Adrian Mitranescu
mai 17, 2024
Text scris de fotograf nunta Adrian MitranescuWeWed | catalogul fotografilor cameramanilor si ...
Adrian Mitranescu
mai 8, 2024